Toelichting bij de vragen
In een samenlevingscontract wordt er vanuit gegaan dat alle goederen die voor gemeenschappelijke rekening zijn gekocht en strekken ten behoeve van de gezamenlijke huishouding, van jullie allebei zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan een bank die jullie van de gezamenlijke rekening hebben gekocht. Alleen een eventuele auto kunnen jullie hier expliciet van uitzonderen.
Eigen spaargeld, je eigen aandeel in het huis, spullen die je voor jezelf koopt, worden dus niet ineens van beide partners, maar blijven van jezelf. Daar verandert een samenlevingscontract niets aan. Dus als je bijvoorbeeld 100% eigenaar van het koophuis bent, dan blijft dat zo. Wel is geregeld dat als de andere partner (niet-eigenaar) investeert in de woning, deze een vordering krijgt op de eigenaar van de woning.
Als jullie allebei 50% eigenaar van de woning zijn, maar de ene partner heeft meer eigen geld ingebracht dan de ander, dan houdt die partner een vordering op de andere partner terzake van het eigen (extra) ingebrachte geld in de woning. Dat kun je dus terugvorderen op grond van de wet. Extra eigen inbreng in de woning hoeft dus niet in het samenlevingscontract te worden vastgelegd. Wel belangrijk is dat duidelijk uit de administratie blijkt (een overschrijving bijvoorbeeld) dat de ene partner extra eigen geld heeft ingebracht in het huis.
Wil je je eigen inbreng wel expliciet vastleggen in het samenlevingscontract, dan kan dat natuurlijk ook. Mail dan even info@nunotariaat.nl. Dan overleggen wij met de notaris.
Je wijst je partner aan als partnerpensioengerechtigde. Of je partner ook pensioen krijgt, hangt af van je pensioenfonds (of je er recht op hebt). Het kost je in elk geval niets, maar een samenlevingscontract via de notaris is meestal noodzakelijk om het te krijgen. Veel mensen regelen het samenlevingscontract om het partnerpensioen te kunnen claimen.
Als jullie nu in een huurhuis wonen maar later wellicht in een koophuis, dan zijn in het samenlevingscontract zekerheidshalve ook al de koophuis-bepalingen opgenomen, zodat je niet gelijk je samenlevingscontract hoeft te wijzigen als je een huis koopt.
In de kennisbank/woordenboek. Vind je een voorbeeld samenlevingscontract. Zoals je kunt zien is het een vrij uitgebreide akte. Heel veel bepalingen zijn zo standaard dat we daarover geen vraag stellen. Alle bepalingen die normaliter bij de notaris in een samenlevingscontract worden opgenomen, worden ook hier opgenomen. De akte is rechtsgeldig en volledig en de notaris heeft de verantwoordelijkheid voor de inhoud van je samenlevingscontract.
Heb je vragen, bel ons dan of stel een vraag via het contactformulier.
Meer lezen